Sık Sorulan Sorular (SSS)

 Vize, başka bir ülkeye girebilmek için o ülke makamlarının ülkeye girecek kişinin pasaportuna koyduğu ülkeye girebileceğini gösteren iznidir.

 Schengen vizesi, Schengen Sözleşmesi ile hayata geçirilen 26 AB ülkesi arasında serbest dolaşıma izin veren bir belgedir. 1995 yılında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesine göre taraf ülkeler arasındaki sınır (iç sınır) kontrolleri kaldırılmış, oluşturulan Schengen bölgesi dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar getirilmiştir. Bu kurallar vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen bölgesi aşağıdaki ülkelerden oluşmaktadır:

 
Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya (Çek Cumhuriyeti), Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lihtenştayn, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Bulgaristan ve Romanya Schengen bölgesine dâhil değil iken, diğer 26 ülkenin herhangi birinden alınmış Schengen vizesi ile bu iki ülkeye de seyahat edilebilmektedir. Böylece Schengen vizesi alan kişiler Avrupa’daki 28 ülkede serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadır.
 
Schengen ülkeleri, SIS (Schengen Information System) adı verilen ortak bir veri tabanı kullanmaktadır. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi yasak kişiler gibi pek çok alanda çeşitli bilgiler yer alır. Bu bilgiler üye ülkelerin ilgili kurumlarının erişimine açıktır.
 
Schengen vize sisteminin en önemli kuralı, ilk girişin vize alınan ülkeye yapılmasının zorunlu olmasıdır. Örneğin vizeyi Fransa Konsolosluğu aracılığıyla aldıysanız, ilk olarak Fransa’ya girmeniz gerekmektedir. Fransa’ya giriş yapıldıktan sonra istediğiniz Schengen Birliği üyesi ülkeye seyahat edebilirsiniz. Ayrıca vizenizin bitiş süresine dikkat etmeniz önerilir.

Schengen vizeleri için kısmen evet. Şöyle ki; Schengen ülkeleri 2014 yılı itibariyle ortak parmak izi sistemini kullanmaktadır. Bu tarihten sonra vize başvurusu yapacak olan herkes için parmak izi taraması yapılmaktadır. Bu durumda başvuruya şahsen gitmeniz gerekmektedir.

 Davetiye ve banka cüzdanınızın aslı dışındaki diğer tüm belgeleriniz iade edilmez.

 Vize ihlali, vizeyi veren ülkede aldığınız vizenin üzerinde belirtilenden süreden daha fazla kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır. Örneğin turist vizesi ile çalışmak vize ihlalidir.

 Ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz, ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.

 Vize için talep edilenler arasında yer alan 30.000 Euroluk Seyahat Sağlık Sigortası teminatı, sigorta şirketinin sizi o kadar Euroluk riske karşı sigortaladığı anlamına gelir. Bu sigorta için sizin bankada para bulundurmanıza gerek yoktur. Seyahat sürenizi kapsayacak kadar haftalık, aylık ya da yıllık sigorta yaptırmanız mümkündür.

  Vize uygulayan ülke görevlilerini seyahatinizin sonunda ülkenize döneceğinize ikna etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle dosyanızda ülkenizle olan bağınızın kuvvetli olduğunu, geri dönmeyi garanti ettiğinizi gösterir belgelere yer vermelisiniz. Bunun için bakiyeli banka hesabınızın yanı sıra, seyahatinizi finanse edecek sponsorunuzun bulunması gereklidir. Birinci derece yakınlarınızın sponsor olabileceği gibi başka kişiler de sponsor olabilir.

 Uluslararası hukuka göre, egemenlik hakları gereği devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi bulunur. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmasa bile bir yabancıya, kamu düzenini bozabileceği, kamu sağlığı için risk oluşturabileceği veya ülkeye ekonomik yük getirebileceği gibi gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

 Vize işlemlerinin tamamlanması, ülkeden ülkeye, başvurulan tarihin yoğunluk durumuna göre değişmekle birlikte, genel olarak 7-10 gün kadar sürmektedir. Ancak duruma göre söz konusu işlemler 60 güne kadar uzayabilir. Dolayısıyla seyahat planınızı bu süreleri göz önüne alarak yapmanız gerekmektedir.

 Çok girişli Schengen vizesi, diğer adıyla “multiple vize”, Schengen bölgesine birden fazla giriş izni veren vize çeşididir. Vizenizi aldığınızda, vizenin türü multiple şeklinde belirtiliyorsa, o vize çok girişlidir. Tek girişli vizeler ile aralarında farklar bulunduğundan karıştırılmamaları son derece önemlidir. Çok girişli Schengen vizesi, Avrupa ülkelerine bir kez girdikten sonra vize süreniz içindeki herhangi bir zaman diliminde yeniden Avrupa’ya girmenizi sağlar.

 Kaybettiğiniz pasaportunuz üzerinde bulunan Schengen vizelerinin kayıp nedeniyle yenilenme imkanı yoktur. Aynı ülkeye yeniden başvurmanız ve yeni vize almanız gerekmektedir.

 10 yıllık Schengen vizesi almanız mümkün değildir. Ancak, daha önceki vizeleriniz, seyahatlerinizi, çalışma durumunuzu ve maddi koşullarınızı göz önüne alarak, ABD ve İngiltere 10 yıla kadar vize verebilmektedir. Bilinmelidir ki, sizin talebiniz her ne olursa olsun, verilecek olan vizenin süresi tamamen Konsoloslukların inisiyatifindedir.

 10 yıllık Amerika vizesi almak, başvuru esnasında belirtilen bir husus değildir. Tüm başvuru koşulları doğru bir şekilde yerine getirilirse 10 yıllık Amerika vizesi almak mümkündür.

 Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Göç Kanunlarına göre İngiltere turist vizesi ret nedenleri birden fazla olabilir. En sık karşılaşılan ret nedenleri;

  1. Gerekli evrakların temin edilmemesi
  2. Daha önceki seyahatlerde vize ihlalinin yapılmış olması
  3. Maddi imkanların yeterli bulunmaması
  4. Seyahat için yeterli nedenin bulunamaması
  5. Ülke ile bağların yeterli bulunmaması

 İlk defa vize alacaklara Almanya genelde seyahat süreniz kadar, yani kısa süreli vize vermektedir. Vize ihlali yapmadığınız sürece, sonraki başvurularınızda vize süresi kademeli olarak arttırmaktadır. Bu durum vizenin zor verildiği algısını arttırmaktadır.